AWARD-WINNING Kitchen Extension and Home Transformation (Wimbledon) AWARD-WINNING Kitchen Extension and Home Transformation (Wimbledon)

  • Timeframe: 5 month DESIGN + 6 months BUILD

  • Build date: April - October 2018

  • Budget: £250k

  • Location: Wimbledon, London

Description


AN AWARD WINNING KITCHEN EXTENSION in WIMBLEDON….

This beautiful double fronted Victorian property in Wimbledon had a lot of potential but was dark, tired, and not fulfilling the needs of these busy owners with a growing family.  Upstairs had plenty of space but downstairs was lacking the space and light they needed. The design brief was to create a large open-plan family entertaining space full of light, whilst upgrading and remodelling the rest of the house to cater for flexible living and to futureproof the house. The main feature is a 4m deep single storey extension formed the full width of the house using yellow stock brick topped with a contrasting zinc parapet by Rheinzink (www.rheinzink.co.uk). Large Crittal windows and doors to the South facing garden elevation let in plenty of light (by Bespoke Glazing Design Ltd. www.bespokeglazingdesign.co.uk) .  If this large expanse of glazing wasn’t enough, three large rooflights were installed to let light penetrate deeper in to the building creating an abundance of light in the kitchen/dining/living space.  This is the heart of the home where the family cook, the kids complete their homework and relatives are entertained throughout the year. A beautiful handmade Shaker-style kitchen from Higham Furniture (www.higham.co.uk) is the main focal point with feature island, pantry, double American-style fridge and Lacanche range (www.lacanche.co.uk) also making this kitchen a dream to cook in.  Large format limestone tiles with underfloor heating throughout help reflect the light and create a bright and welcoming space whilst keeping a rustic feel. Tucked away out of site is a utility room where clutter, laundry and the all-important wine fridge is stored for when the kids have settled down for the night. At the front of the house with its stunning bay windows is a Reception Room that can be shut off from the rest of the space through the use of large pocket sliding doors.  These are opened up to increase the living space when entertaining the extended family.  A separate kids Play Room off the hall helps to contain some of the toys and gives them a dedicated space to create mess. The first floor boasts three double bedrooms and a home office ideal for the busy professional with built-in joinery for added storage.  An en-suite in one of the bedrooms makes for an ideal guest suite for an Au Pair or visiting grandparents. Every room has undergone complete refurbishment with a mix of timeless decoration combined with splashes of subtle colour in the kids bedrooms and family bathroom. A 4-piece master en-suite and large master bedroom fills the second floor with double aspect windows and walk-in wardrobe to complete the transformation.

Looking for architecture firms in Wimbledon for your home extension?  Visit our Wimbledon architects page to learn about our services to clients in Wimbledon.

What do our clients think?

AURA listened to our needs as a family and made some great suggestions that we hadn’t considered.  One feature in particular that they suggested was the guest en-suite which we had always wanted but had discounted as not being feasible.  It really is a great use of space and is perfect for our nanny and guests when they stay the night (and mean guests don’t need to share a bathroom with the children!).  It will also have added value to our house price which although wasn’t the aim, is a huge bonus.  We live in the open-plan kitchen space and it’s a massive improvement on the segregated and dark kitchen/dining area we had previously.  We love to cook and to entertain and the space works so well.  It really is the hub of the house.  Our two boys and most recent addition (our dog) love spending time in there.  It’s so bright and airy. Our favourite space though is the “grown-up” sitting room.  It’s very homely with the wood-burning stove and gives us a place to retreat after a long day. It is also a lovely room to hunker down in on a winter’s Sunday afternoon with the children to watch movies or play board games.  Given the current lockdown situation, the ability to work comfortably from the home office has been invaluable.  And to have the space to accommodate home schooling as well has been fantastic.  The flexibility of the house is great, especially now that we have to spend more time here. We’ve lived in the new house for 18 months and love it.  The design looks fantastic and the internal spaces cater to our busy lives perfectly

Floor Plans

Wimbledon Floor Plan

Wimbledon Floor Plan

Wimbledon Floor Plan

Wimbledon Floor Plan

Wimbledon Floor Plan

Wimbledon Floor Plan

The Aura Team

Watch the finishing touches go on in this timelapse footage….
AWARD-WINNING Kitchen Extension and Home Transformation (Wimbledon) Ben Richards
Don't know where to start?

Get your FREE 10-step Home Design Guide here.
10 step guide booklet
Start designing your ideal home by Clicking Here
AWARD-WINNING Kitchen Extension and Home Transformation (Wimbledon) Ben Richards
Don't know where to start?

Get your FREE 10-step Home Design Guide here.
AWARD-WINNING Kitchen Extension and Home Transformation (Wimbledon) 10 step guide booklet